Logo Bela-Bela HandCrafted Wines

What’s in a name?


Bela-Bela betekent “de pot die kookt” in Tswana. Het is een kleine stad in Limpopo, een provincie in Zuid-Afrika, tot 2002 gekend als “Warmbaths” in het Engels en “Warmbad” in Afrikaans, dankzij de geothermische bronnen.

Het World of Wine team hield meteen van de naam omdat het woord “bella” internationaal geconnecteerd wordt aan schoonheid. Omdat wij de schoonheid van de Zuid-Afrikaanse natuur en de wijnen in het bijzonder ten zeerste appreciëren en omdat bij het drinken van wijn de herinnering aan de goede dingen des levens altijd meespelen, vonden wij deze naam van toepassing.

Bela-Bela Vineyard

Origine


Alle Bela-Bela wijnen werden speciaal op aanvraag van World of Wine Belgium met de hand vervaardigd in de Nuy Valley, aan de voet van de Langeberg bergketen, in Worcester, Westerse Kaap, Zuid-Afrika.

Ontdek het gamma

Onze Bela-Bela Wijnen

Bottle Bela-Bela Chenin Blanc

Chenin Blanc

2018

Een fruit gedreven wijn, met een overvloed aan tropisch fruit en meloen op de neus.

Fris en droog in de mond, frisse en langdurige afdronk.

Download info
Bottle Bela-Bela Viognier

Viognier

2018

Een witte wijn met gedroogde perzikken op de neus, alsook een goed geïntegreerd vleugje eikehout.

Fris en fruiting met een lange afdronk.

Typische Viognier florale aanwezigheid.

Download info
Bottle Bela-Bela Cape Blend

Cape Blend

2018

Een rode wijn met rijpe pruimen en kersen op de neus, alsook een vleugje donkere chocolade en koffie.

Zachte en goed geïntegreerde tannines.

30% Pinotage, 70% Cabernet Sauvignon

Download info
Bottle Bela-Bela Pinotage Rosé

Pinotage Rosé

2020

Bela-Bela Pinotage Rosé 2020 is een verfrissende roséwijn met hints van verse aardbeien, kersen en rozen, ondersteund door een dorstlessende aciditeit.

Download info
Zo worden ze gemaakt

De 4 druivensoorten

Grape Bela-Bela Chenin Blanc

Chenin Blanc


Dit is een witte druif die wordt gebruikt voor het maken van zowel droge als zoetere wijnen. Oorspronkelijk afkomstig uit de Loirestreek, is ze gevoelig voor edelrot door de schimmel Botrytis Cinerea. De hoge natuurlijke aciditeit van de Chenin Blanc druif zorgt ervoor dat de wijnen - zelfs de droge - bijzonder goed kunnen verouderen. Ze winnen daarbij nog aan aromatische complexiteit en fluwelige textuur. Dat Chenin zoveel mogelijkheden heeft, dankt ze aan haar schitterende zuren. In de droge wijnen zorgen die zuren voor een frisse speelsheid. In de zoete versie houden de zuren de wijn in evenwicht. De druif is populair in Zuid-Afrika en men produceert er verreweg het meeste, ruim 20.000 hectare. Deze druif is in het Afrikaans ook bekend onder de naam "Steen".

Food pairing

Lekker te combineren bij Gravadlax, zeevruchten, salades, geitenkaas, quiches, geroosterde kip.

Food Pairing Chenin Blanc
Grape Bela-Bela Viognier

Viognier


Deze witte druivensoort is moeilijk te telen maar kan prachtige wijn opleveren, niet alleen in Zuid-Afrika, de meesten kennen de druif vanuit de noordelijke Rhône streek, vooral de Condrieu. De Viognier druif wordt zowel in mono-cépages als cépagewijnen door wijnmakers gebruikt. Viognier houdt van een droge en arme granietbodem, de druif is goed resistent tegen droogte. De productie per hectare is laag. De wijn heeft een gouden tint en een hoog alcoholgehalte, is tevens droog en bezit een typisch bittertje in de afdronk.

Food pairing

Vanwege het aromatische en fruitvolle karakter zijn Viognier-wijnen zeer geschikt om te combineren met gekruide gerechten. De subtiele bloemengeuren en de afwezigheid van eikenlagering maken dat de Viognier druif een behoorlijk neutrale wijn oplevert die zich op fles goed ontwikkelt en zich bij veel gerechten leent.

Food Pairing Viognier
Grape Bela-Bela Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon


Dit is een blauwe druif, die ontstaan is uit een kruising van de Cabernet Franc met de Sauvignon Blanc druif. Deze is oorspronkelijk afkomstig van de Médoc, in de Bordeaux streek in Frankrijk, waar hij wijnen levert van grote klasse. Hij heeft veel warmte nodig om te rijpen, anders wordt hij groen en sappig met een smaak van groene paprika. Teveel warmte maakt hem zacht en jamachtig, met een smaak van zwarte bessen. Cabernet Sauvignon levert zeer aromatische wijnen op, met geuren van zwarte bes, vanille, specerijen (peper), tabak, pruim, kers, geroosterd brood en ceder. Meestal zijn de wijnen lang houdbaar, ze bezitten veel tannine. In het algemeen hebben de wijnen een hoog fenolengehalte, ze zijn paars (jong) of donkerrood (oud) en bezitten veel kracht en structuur. De druif wordt door zijn pittige karakter vaak gemengd met andere soorten. Wordt ook wel “the wine of kings” genoemd.

Food pairing

Hierbij wil je gerechten die overlopen van eiwitten en vet om de tannines te temmen en te combineren met alle rijke smaken van de wijn. Populair vlees is biefstuk, struisvogel, wilde fazant en eend. Maar ook vlezige vissen, die niet al te vettig zijn, passen uitstekend bij Cabernet Sauvignon: zoals tonijn, zwaardvis en haai wanneer deze gegrild worden, zullen goed combineren met deze rode wijn.

Food Pairing Cabernet Sauvignon
Grape Bela-Bela Pinotage

Pinotage


De trots van Zuid-Afrika! Dit is een blauw druivenras, eigen aan Zuid-Afrika en onstaan in 1925 aan het dept Oenologie van de universiteit te Stellenbosch, door een kruising te maken tussen de Pinot Noir druif en de Cinsault druif (ook Hermitage genoemd). Pas in 1961 verscheen voor de eerste keer de naam op een etiket. (De Lanzerac Pinotage 1959) De druif geeft een hoog rendement en is immuun voor allerlei plantenziektes, ze heeft een voorkeur voor heuvels met een bodem die water gemiddeld tot goed kan vasthouden. Pinotage wijnen kunnen variëren van licht rood fruitig tot stevig, vol, donker en kruidig, met een goede zuurgraad en tannines. Gemeenschappelijk kenmerken van de Pinotage wijnen zijn frambozen en banaan in de geur, aangevuld in de smaak met kersen, pruimen en kruiden. Na de regelmatig toegepaste houtlagering wordt de smaak meer jamachtig en komen hout- en vanilletonen naar voren. Vaak ook met vleugen koffie en chocolade, zoals de Zuid-Afrikanen de Pinotage zelf vaak genieten. Over het algemeen heeft het dan voordelen om de Pinotage een paar graden koeler te serveren dan de omgevingstemperatuur.

Food pairing

Pinotage gaat met hetzelfde soort gerechten als een robuustere, rustieke Pinot Noir: gerechten zoals gerookte eend bijvoorbeeld. Het erfgoed van de Cinsault geeft het een compatibiliteit met mediterrane ingrediënten zoals pepers en aubergines, rustieke Franse bistro-gerechten en gebakken pastagerechten zoals lasagne. Het is ook een goede wijn om te serveren met een pizza, vooral een met een vlezige topping. Het kan ook een behoorlijke hoeveelheid kruiden aan, zoals Indische curry en het staat meer dan zijn mannetje met kruidige barbecuesauzen en met chili con carne. De lichtere stijlen zijn populair met charcuterie, met name grove paté's en meer robuste stijlen van winterse stoofschotels zoals de éénpans Zuid-Afrikaanse potjies (vooral met wild). De lichtere Pinotage is ook een goede match voor harde kazen zoals Cheddar en zelfs blauwe kazen, vooral geserveerd met verse vijgen. De zwaardere Pinotage is perfect bij klassieke Zuid-Afrikaanse braai: van gemarineerd lamsvlees tot Cape Malay of Cajun-gekruide vis. Net als Zinfandel houdt Pinotage van chili en rook.

Food Pairing Pinotage
Contacteer ons

Zin om Bela-Bela te proeven?